BENİM ADIM CHARDONNAY

Benim adım Chardonnay, beyaz bir üzüm çeşidiyim. Fransa’nın Burgonya bölgesinden geliyor ve tüm dünyaya yayılıyorum. Dünya üzerinde dikilmiş tüm şaraplık üzüm çeşitleri arasında beşinci sıradayım Pinot ve Gouais Blanc’ın çocuklarıyım. Gamay ve Aligote üzümleri ile kardeşim. Beni en çok kırmızı üzüm çeşidinin mutasyon geçirmesiyle oluşan beyaz Pinot Blanc ile karıştırırlar. Hatta 20. yy ‘ın son zamanlarına kadar Avustralya ve Kaliforniya’daki bazı üreticiler adımı etiketlere Pinot Chardonnay yazdılar.

Dünya genelinde çok iyi uyum sağlayan nötral bir üzüm çeşidiyim. Dünya üzerinde Fransa, İtalya, İspanya’da, Bulgaristan’dan Yunanistan’a kadar pek çok farklı coğrafyada yetiştiriliyorum. Hatta Hindistan, Japonya, Çin, İsrail, Moldovya, Belçika ve İngiltere’de örneklerime rastlayabilirsiniz. Türkiye’de özellikle Ege Bölgesinde, Denizli Güney platosunda, Trakya’da, İç Anadolu – Kapadokya’da yetişirim.

Teruar üzümü ve şarabı olarak bilinirim. Şarap üretiminde kullanılan farklı tekniklere uyumluyum ve iyi sonuçlar veririm. Verimli bir çeşidim ama verimli bir çeşit olmamın da bir sınırı var elbette. Çok verim almaya çalışan kapitalist fabrika mantığına denk gelirsem su gibi, pek de kaliteli olmayan ürünler verebilirim. Ancak Yeni Zelanda’da bazı üreticiler benden hem yüksek verim almayı hem de yoğun aroma ve lezzet profilimi korumayı başarabildiler. Bulunduğum toprağa, iklime, budama şeklime göre sonuçlar değişir.

Fıçılı ve fıçısız Chardonnay olarak bilinen iki farklı üretim tekniğim var. Pek çok Burgundy’ li üreticinin yaptığı gibi beni fıçıda fermente eder ve olgunlaştırırsanız zengin, yağlımsı, meşe aromalı bir şaraba dönüşürüm.  

Fıçısız olarak işlem görürsem daha zarif, çelik gibi yüksek bir asidite ile canlı, kıpır kıpır bir şarap haline gelirim. Fransa’nın Chablis bölgesinde yetişirsem ayva, armut, elma,  beyaz çiçek, tebeşir gibi aromalar bulabilirsiniz.

Kaliforniya’nın Santa Barbara bölgesinde yetiştiysem sarı elma, ananas, limon kabuğu, nutmeg (küçük Hindistan cevizi) aromalarına sahip olurum. Daha zengin bir stilim vardır. Kaliforniya  daha ılıman bir iklim olduğu için tropikal meyve aromaları sunarım size.

Batı Avustralya tarafına doğru gidersem beyaz şeftali, hanımeli, vanilya, kurutulmuş limon kabuğu aromalarına rastlayabilirsiniz. Margaret River bölgesindeki granit toprak yapısı daha elegan, zarif, aromatik stilde olmamı sağlar.

Aroma ve lezzet profilim serin iklimlerde isem turunçgillerden limon aromalarına giderken; daha ılıman iklimlerde tropikal meyvelere, ananas, muz, mango, kavun, şeftaliye doğru değişir. Şayet kireçli – killi bir toprakta yetişiyorsam daha yoğun ve derin şaraplara dönüşebilirim. Yetiştiğim toprak, derin olmayan kireçli topraklardan ise benden daha canlı, sıkı ve yüksek mineralitede şaraplar elde edebilirsiniz.

Sabah uykusunu alıp erken kalkanlar vardır, ben de sizin gibiyim. Erken uyanırım kıştan bahara geçerken. Ama bu erken uyanma sonucu bazen havalar henüz tam ısınmadığından baharda gerçekleşen don olayından etkilenip zarar görebilirim. Erken uyandığım gibi erken de olgunlaşırım. Yetiştirmesi kolay bir çeşidim. Gri küf ve külleme gibi bazı hastalıklara karşı hassas olduğum doğrudur.  

Kaynaklar:

Oz Clarke; Grape and Wines

Jancis Robinson; Wine Grapes

https://www.austrianwine.com/our-wine/grape-varieties/white-wine/chardonnay

Etiketler:
Yorum yok

Üzgünüz, yorum formu şu anda kapalıdır.