Benim Adım Cabernet Franc

İspan’ya kökenliyim. Rengim mavi siyah. Salkımlarım orta büyüklükte, yaklaşık 200 gram kadar olup, tane şeklim yuvarlak ve 2-3 çekirdekliyim. Salkımlarım dolgundur ve geç olgunlaşırım.

Dünyada nerelerde yetişirim? Fransa’nın Loir Vadisi, Bordeaux Bölgesi, İtalya, ABD, Macaristan, Şili, Güney Afrika, Arjantin, Avustralya, Çin, Brazilya ve Uruguay’ı sayabilirim.

Aroma ve lezzet profilim arasında çilek, ahududu, dolmalık biber, çakıl taşı ve kırmızı pul biber sayılabilir. Servis etmeden önce beni karafa alıp 30 dakika kadar havalandırmanız aromalarımın gıdıklanmasına ve daha rahat kendini göstermesine yardımcı olur.

Yüksek asiditemden dolayı genellikle domates soslu (makarna&pizzalar) sirkeli soslu yemeklerle, BBQ ve ızgaralarla deneyebilirsiniz. Peynir tabaklarında Divle Obruk Tulumu, Trakya Kaşar peyniri, Karaisalı Kavsara Peyniri gibi yöresel peynirlerle de eşleştirmeyi deneyebilirsiniz.

Şayet İtalya’nın Tuscany Bölgesi’nde yetişmiş üzümlerden yapılmış şarabı tadıyorsanız kırmızı meyvelerden kiraz ve çilek, meyan kökü, deri ve kahve aromaları belirgin olacaktır. Daha ılıman iklimde yetiştiğim için daha zengin meyve aromaları içeririm. Tuscany Bölgesi’nin killi kırmızı toprağı da tanenlerimi arttırır.

Eğer Kaliforniya’nın Sierra Foothills Bölgesi’nden gelen bir şarapsam kuru çilek, ahududu, yaprak tütün, sedir, vanilya  gibi aromalarım olabilir. Kaliforniya gibi daha sıcak iklimlerde yetiştiysem daha olgun ve tatlı aromalarım olur. Şaraplarım daha yüksek alkollü ve daha düşük asiditeli olacaktır. Daha reçelimsi karakterde olup, közlenmiş jalepeno, kuru yaprak aromaları vardır ve fıçıdan kakao ve baharatlar gelir.

Fransa’nın Loir Vadisi’ne gidersem monosepaj, tek üzüm şarabı olarak burada da bulunurum. Daha serin iklimde olduğumdan daha hafif gövdeli, daha düşük alkollü, daha yüksek asiditeli olurum. Ahududu sosu, kuru bitkiler, ıslak taş, kırmızı pul biber, kırmızı dolmalık biber gibi aromalarım var.

Bordeaux Bölgesi’nde ise daha elagan tanenli, orta koyu renkte, ahududu ve menekşe notaları vardır. Buradaki esas sırrım tanelerim küçük olduğundan yüksek polifenol içerikli şaraplar yapılır bu da yıllanma kapasitemi ve zerafetimi arttırır.

Türkiye’de Tekirdağ, Kırklareli, Manisa, Akhisar, Antalya, Çanakkale’de yetiştiriliyorum. Genel olarak Marmara, Ege ve Trakya’da üretilebilirim.

Yorum yok

Bir Yorum Yap