Şarap Şişelerinin Dibindeki Bombe /Punt Nedir? Ne işe Yarar?

Şarap şişelerinin altında bulunan girinti (İngilizcesi punt) bir kaç işleve sahip. Bazılarını ben de bilmiyordum bu yazıyı yazarken yeni öğrendim.

  1. İlk işlevi şişenin dik durabilmesi , eskiden cam ustaları cam şişeleri üfledikten / yaptıktan sonra diplerinde sivrilik kalmasın diye şekillendiriyorlardı bu nedenle içe doğru bir girinti oluştu.
  1. şişelerin tabanındaki bombe şişeyi iç basınca daha dayanıklı hale getiriyor, özellikle şampanya gibi köpüren şaraplarda alt bombe çok önemli. Ancak bombesiz şişede satılan Louis Roederer Champagne Brut Cristal isimli şampanya da bu özelliği marka farklılığı haline getirmiş durumda. Kullandıkları şişenin tabanı daha kalın ve düz.
  1. Ayrıca şaraplar servis edilirken tabandaki bombe şişeyi kolay tutmayı sağlar.
  1. Şarap şişeden dekante ederken tortunun dipte kalmasını sağlar.
  1. Şişeleme işleminden önce cam şişeler normalde yıkanır ve alttaki bombe suyun şişe içindeki tüm dip noktalara ulaşmasında faydalıdır.
  1. Şarabınızı soğuturken bombeli olan şişenin yüzey alanı daha geniş olduğundan daha hızlı soğuma sağlar.
  1. Louis Roederer firmasının Champagne Brut Cristal isimli  ürününün şişesinin bombesiz olması, bombeli şişelerdeki şarabın daha kaliteli olduğu genellemesinin bir şehir efsanesi olduğuna harika bir örnek.
  1. Şişe altındaki bombe optik ilüzyon yarattığı için şişenin olduğundan daha büyük görünmesini sağlar.

Sevgilerimle

Yararlandığım Kaynak:

https://vinepair.com/wine-blog/why-wine-bottles-have-punts-bottom/

Etiketler:
Yorum yok

Bir Yorum Yap