Şarap Nedir?

– Temel Düzey / Hafif Gövdeli

Şarap severlerin aklına takılan temel bazı soruları cevaplayabilmek adına hafif gövdeli yazılar kaleme almak istedim.  İlk soru: Şarap şişesi etiketi üzerinde gördüğümüz Kalecik Karası, Öküzgözü, Merlot, Chardonnay isimleri üzüm türü mü yoksa üzüm çeşidi midir?

Türk Gıda Kodeksi Şarap tebliğine göre “şarap üretiminde kullanılan asma türü “Vitis vinifera” veya bu tür içerisindeki çaprazlamalardan elde edilen çeşitler olmalıdır. Noah, Othello, Isabelle, Jacquez,Clinton, Herbemont çeşitleri Vitis vinifera  veya bu tür içerisindeki çaprazlamalardan elde edilen çeşitler içinde yer almadığından, bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde kullanılamaz.”

Dolayısı ile etiket üzerinde gördüğümüz Kalecik Karası çeşit (varyetel, İngilizcesi variety) ismidir. Üzüm çeşidi dediğimizde kırmızı ve beyaz üzüm çeşitleri bulunmakta. Tentüre olarak adlandırılanlar da var. Kırmızı ve beyaz üzümün şırası renksizdir. Ancak Alicante Bouschet ve Saperavi gibi tentüre üzümlerin şırası kırmızı renklidir.

Kırmızı şarap rengini üzümün kabuğundan almaktadır. Hatta “Blanc de Noirs” olarak adlandırılan kırmızı üzümden üretilen beyaz şaraplar da bulunmakta.

Kalecik Karası, Öküzgözü, Boğazkere yerli kırmızı üzüm çeşitlerine örnek verilebilir. Merlot, Syrah/Shiraz, Cabernet Sauvignon ise yabancı kırmızı üzüm çeşitleridir.  Yerli beyaz üzüm çeşitleri arasında Bornova Misketi, Narince, Emir sayılırken, yabancı beyaz üzüm çeşitlerine örnek olarak Chardonnay ve Sauvignon blanc verilebilir.

Şarabın tanımına gelirsek; şarap üzüm meyvesinden fermantasyon/mayalama yoluyla elde edilen alkollü bir içecektir. %9-15 arasında alkole sahiptir. Fermantasyon esnasında, karbondioksit, alkol ve ısı açığa çıkar. Şarabın içine dışarıdan alkol eklenmez. Üzümün içindeki şeker mayalar vasıtası ile alkole dönüştürülür.

Şayet elma, armut veya bal gibi üzüm dışında bir şeker kaynağından yapılıyor ise şarap elma şarabı, armut şarabı veya bal şarabı diye önüne yapıldığı meyvenin/malzemenin ismi konarak adlandırılır. İçinde şeker olan her meyve suyunu veya şekerli sıvıyı fermente edebilirsiniz şayet içinde mayanın çalışmasına engel olacak herhangi bir katkı maddesi yoksa.

https://www.youtube.com/watch?v=kspX8XwfJ-M

Konuyla ilgili youtube videosu linkine tıklamayı unutmayın!

Sevgiyle kalın,

Kaynakça:

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/02/20090204-12.htm

http://www.gidamo.org.tr/mevzuat/mevzuat_detay.php?kod=76

https://winefolly.com/tips/teinturier-grapes/

Yorum yok

Üzgünüz, yorum formu şu anda kapalıdır.